CATERİNG FİRMALARINDA HİJYEN VE SANİTASYON

CATERİNG FİRMALARINDA HİJYEN VE SANİTASYON

CATERİNG FİRMALARINDA HİJYEN VE SANİTASYON

Sanitasyon Latinceden gelen ve “sağlıklı” anlamında kullanılan bir kelimedir. Hijyen ise sağlığı olumsuz yönde etkileyecek alanlardan koruyabilmek için uygulanması ve alınması gereken bütün önlemlere denir. Hijyen kendi içinde gıda üretimi sırasında üretimin başlangıcından ürünün hizmete sunulmasına kadar her kademede şartların sağlanmasını kapsar. Bu kapsamda toplu yemek hizmeti sunan catering firmaları halk sağlığı için hijyene ve sanitasyona ayrıca bir önem vermesi gerekir.

Catering Firmalarında Hijyen Ve Sanitasyonun Önemi Nedir?

Catering firmaları, özel gün organizasyonları için kişilere, şirketlere ya da kurumlara hizmet olarak toplu yemek sunarlar. Bu sayede insanlar için hem pratik çözüm sunma hem de işlerini kolaylıkla yapabilecekleri bir fırsat yaratır. İnsanlar için pek çok kolaylık sağlayan yemek şirketleri insan sağlığını doğrudan etkileme riskine sahiptir. Bu yüzden riski ortadan kaldırması gerekir. Bunun için de malzeme seçiminde, yemeklerin yapılması ve sunulması sırasında hem düzenli bir şekilde hem de temiz bir şekilde çalışması gerekir.

Yemek hizmeti sunan yemek firmalarında yemeği hazırlayan ve sunan çalışanların da hijyen kurallarına uyması gerekir. Düzenli olarak personellerin kontrolünü yapmak yemek firmaları için önemli bir vazifedir. Ayrıca hijyen ve sanitasyon ayrı ayrı düşünülmemesi gereken iki kavramdır. Yemek şirketleri de hem gıda da hem de çalışanlar için bu iki kavramın uygunluğunu sağlaması gerekir. Temizlik kurallarına uymayan ya da dikkat etmeyen çalışan ellerinde, ağzında ya da kıyafetinde bulundurduğu hastalık yapan mikroorganizmaları yiyeceklere bulaştırır. Bu yemeği tüketen kişi de zararlı mikroorganizmayı vücuduna alarak hasta olma riski ile karşılaşmış olur.

Catering Firmalarının Hijyen Ve Sanitasyon Kapsamında Uygulaması Gerekenler

Yemek şirketleri hizmeti sundukları kişilerin sağlığını olumsuz yönde etkilememek için belli başlı hijyen kurallarına dikkat etmesi gerekir. Bunlar;

  • Hammadde dâhil tüm ürünlerin zararlı mikroorganizmaları içerip içermediğinden emin olması,
  • Yemekhanede kullanılan tüm araç gereçlerin temiz olması ve temizlenmiş araç gereçler ile çalışma yapılması,
  • Yemekhanenin ve çalışma alanının (tezgâh vb.) temiz olması,
  • Ürünlerin açık alanda depolanmaması,
  • Yemek ile temas halinde olan tüm personellerin hijyen kurallarına uyması,
  • Personellerin hijyen kuralları gereği gerekli maske, eldiven, önlük vb. kıyafetleri kullanması gereklidir.

Catering Firmaları İle Anlaşmadan Önce Bakılması Gereken Hijyen Standartları

Yemek insanlar için temek ihtiyaçtır. İnsanlar bu temel ihtiyacı çeşitli sebepler ile yemek firmaları ile anlaşarak karşılarlar. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri de firmanın hijyen şartları içerisinde çalışıyor olması ve hizmeti bu standartlar çerçevesinde sunuyor olmasıdır. Bu yüzden catering şirketleri ile anlaşma yapmadan önce muhakkak yerinde kontrolünün yapılması gerekir. Ürünün nasıl seçildiğinden, nasıl hazırlanıldığından ve kimlerin yemeği hazırlayıp sunduğuna kadar tüm bilgilerin edinilmesi gerekir.

Kısacası yemek şirketi hem temiz hem de sağlıklı bir çalışma ortamı yaratarak insan sağlığının yanı sıra müşterilerine sağladığı güven ve kaliteli hizmet ile prestij sahibi olur.