Yemek Hazırlama Sistemleri

Yemek Hazırlama Sistemleri

Yemek Hazırlama Sistemleri

Beslenmenin temel amacı, insanların enerji ve besinlerin öğelerini ihtiyaçlarını yeterli ve dengeli bir biçimde karşılamaktadır. Yemek üretimi yapan catering şirketleri de, ürettikleri yemeklerin besin değerleri ve kalorilerin miktarlarını göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun yanı sıra hammaddeler yemek üretimleri alındıklarında, yemeklerin besin değerlerini kaybetmeden, sağlık durumlarını bozacak hale gelmeden ve insanların lezzet anlayışlarını uygun bir biçimde hazırlanarak servis yapılması gerekmektedir.  

 Yemek içecek sektörünün gün geçtikçe geliştikçe,  insanların kendilerine ait evlerinin bulunmuş olduğu yerlerin dışında değişik sebeplerden dolayı yaptıkları seyahatlerle ya da geçici konaklamalarda yiyecek ve içecek ihtiyaçlarının karşılanması amacı ile mal ve hizmet üreten ticari ve catering şirketleri sayısı da artmıştır.

Genel olarak catering şirketleri yiyecek içeceklerin maddesel (teknik donanımı, yapısı, bakım ve konfor durumları) ve bünyesi altında çalıştırmış olduğu niteliksel çalışanları ile kişilerin besin ihtiyaçlarını karşılamayı meslek olara gören ekonomik, sosyal ve disiplin altına alınmış işletmelerdir.

Toplu Yemek Hizmeti Yapılan Potansiyel Müşteriler

Gündelik yaşantımızın getirdiği zorluklar ile birlikte zorlukların vermiş olduğu etki ile toplu beslenme sistemleri, yemek servisi yapan catering şirketleri giderek yaygınlaşmıştır. Bundan dolayı durum, toplu beslenme hizmeti veren catering şirketleri ayrı bir ticari sektör olarak gelişip büyümesinde bir büyük rol oynamıştır.

Yiyecek Ve İçecekleri Bölümlerinin Organizasyonlardaki Sınıflandırma;

1. Yiyecek ve içeceklerin bölümleri temel olarak, satın alma, bar, mutfak ve servis olarak sınıflandırılmaktadır.

2. Satın alma işlemlerin; satın alma, teslim alma ve depolama olarak sınıflandırmak mümkündür.

3. Mutfak bölümleri ise; sıcak mutfak, soğuk mutfak, bulaşık birimi ve pastane olarak sınıflandırılmaktadır.

4. Servis bölümleri ise; restoranlar, kafeler, barlar da oda servisleri olarak sınıflandırabiliriz.

Yemek Sistemlerinde Hijyen ve Sanitasyon

Toplu yemek sektörüne yönelik hijyenik önlemleri özetlediğimizde ise:

1. İyi bir şekilde planlanmış, kaliteli üretimlere uygun catering şirketleri tasarımları ve uygulanması,

2. Kaliteli üretim madde seçimleri,

3. Dağıtım ve depolama şartlarının iyileştirilmesi,

4. Daha uygun bir işleme (ayıklama, yıkama, parçalama)

5. Doğru bir şekilde planlanmış ve uygulanmış temizlik ve dezenfeksiyon işlemleri

6. Sağlıklı, hijyenik ve hizmet içi eğitim uygulamalarında personel çalıştırılması