Yemek Şirketlerinde Personellerin Temizliği

Yemek Şirketlerinde Personellerin Temizliği

Yemek Şirketlerinde Personellerin Temizliği

Yemek şirketlerinde personellerin temizliği, çalışma ortamın temizliği kadar önemli bir husustur. Bu sebeple yemek şirketleri çalışanlarının temizliğine son derece dikkat eder. Kişisel hjyen ile birlikte personellerin çalışmaları sırasında hijyene özen göstermesi de oldukça önemlidir. Bu nedenle yemek şirketleri personellerin çalışma sırasında gerekli özeni gösterip göstermediklerini kontrol eder.

Yemek şirketleri pek çok kişiye yemek hizmeti sunduğundan büyük sorumluluklara sahiptir. Bu sorumlulukların başında ise müşterilerinin sağlığını korumaları gelir. Bu yüzden yemek şirketleri sedece yemeklerin hijyenik olmasını göz önünde bulundurmamalı aynı zamanda personellerinin de kişisel hijyene önem verdiğinden ve gerekli özeni gösterdiklerinden de emin olması gerekir.  Aksi takdirde yemek sürecinde aktif olarak faaliyet gösteren kişilerde bulunan zararlı mikroorganizamaların yemeğe geçmesi mümkündür.

Yemek Şirketlerinde Personellerin Temizliği Kapsamında Nelere Dikkat Edilmeli?

Yemek şirketlerinde personellerin temizliği kapsamında belli başlı kurallara dikkat edilmesi gerekir. Bu kurallar;

  • Yemeklerin hazırlık ve sunum sürecinde personellerin muhakkak bone, maske, önlük ve eldiven takması,
  • Yemek sürecinde aktif olarak faaliyet gösterenlerin kesinlikle bone, maske, önlük ve eldivenlerini çıkarmaması,
  • Yemeklerin hazırlanma ve sunulma aşamalarında yemek şirketi personellerinin kesinlikle saçlarına dokunmaması ve herhangi bir kılın dökülmesine mahal verecek durumda bulunmaması,
  • Ellerin düzenli periyotlarla yıkanması ve özellikle de üretim alanına girişlerde ellerin temizlenmesi,
  • Üretim alanında çalışan personellere ve üretim alanına girecek kişilere özel kıyafetleri ile girilmesine izin verilmemesi,
  • Personellerin yemek firması tarafından verilen özel kıyafetler ile üretim alanına girmesi,
  • Yemek şirketleri tarafından temin edilen kıyafetlerin temiz olmasına ve personelin temiz kıyafetler giydiğine dikkat etmesi,
  • Yemek üretiminde çalışan kişilerin bulaşıcı hastalık taşımaması, çalışacak kişilerin doktor tarafından görülmesi ve onaylanması,
  • Yemeklerde kullanılacak ürünlerin uygun koşullarda muhafaza edilmesi,
  • Yemek sunumlarında el ile servisin yapılmamasına özen gösterilip, özel araç-gereçler kullanılarak servisin yapılması,
  • Servis aşamasında bekleyen yemeklerin üstünün kapatılması,
  • Araçlarda yemeklerin uzun süre bekletilmeden dağıtım noktalarına ulaştırılması şeklinde sıralanır.

Yemek Şirketlerinde Personellerin Temizliği Ve Kontrolün Önemi

Yemek şirketlerinde personellerin temizliği ve kontrolün önemi oldukça büyüktür. Müşterisine kaliteli hizmet sunmak isteyen ve müşterisinin sağlığını tehlikeye atmak istemeyen yemek firmaları muhakkak personelinin temizliğini düzenli olarak kontrol etmesi ve bu doğrultuda da gerekli önlemleri alması gerekir. Aksi takdirde hijyen şartları sağlanmadan yemek üretimi yapılmış olunur ve müşterilerin bu yemekleri tüketmesi ile sağlıkları risk altına girmiş olur.

Sonuç olarak yemek şirketi hem firma bünyesinde hem de personel bünyesinde hijyenin sağlandığından, gerekliliklerin yapıldığından ve hassas davranıldığından emin olması gerekir. Aynı zamanda tabldot yemek firmaları olarak yapılan faaliyetlerin devamlılığının sağlanması ve bu devamlılığın da sürüdürülmesi kaliteli ve iyi bir yemek hizmeti için olmazsa olmaz şartlardan biridir.