Yemek Sektöründe Hijyen

Yemek Sektöründe Hijyen

Yemek Sektöründe Hijyen

Yemek sektöründe hijyen olmazsa olmaz kavramlardan biridir. Bu nedenle catering şirketleri tarafından hijyen kapsamında çalışmalar özenle yürütülür. Buna ek olarak hem yemeklerin hazırlandığı ortamın hijyeni hem de çalışanların kişisel hijyeni catering şirketleri tarafından düzenli olarak denetlenmesi şarttır. Aksi takdirde hijyen standartlarının sağlanması ve sürdürülebilirliği catering firmaları bünyesinde gerçekleşemez.

Yemek sektöründe hijyen, insan sağlığını doğrudan etkileyen faktörlerden biridir. Bu nedenle hijyen standartları kapsamında çalışmalar yürütmek gerekir. Ayrıca catering firmalarının bünyesinde yapılan hijyen dahilindeki çalışmaların düzenli olarak gözden geçirilmesi ve önlemlerin alınması gerekir.

Yemek Sektöründe Hijyenin Sağlanması İçin Neler Yapılır?

Yemek sektöründe hijyenin sağlanması için pek çok çalışmalar yapılır. Bu çalışmalar catering firması tarafından gerek mevzuat gerekse standartlar kapsamında yürütülür. Yemek hizmeti sürecinde hem ortamın hijyeni hem de personelin hijyeni yetkin kişilerce denetlenir ve eksiklikler doğrultusunda yapılması gerekenler belirlenir. Belirlenen eksiklikler için de ayrı bir çalışma yürütülerek hızlı bir biçimde aksiyon alımı gerçekleştirilir.

Yemek hizmetinde hijyenin tam anlamı ile sağlanması uzun ve meşaketli işlemlerin yapılması ile mümkündür.  Özellikle kullanılan ekipmanların ve tedarik edilen ürünlerin hijyenik olması ve bu doğrultuda depolanması önemli bir husustur. Ayrıca yemek yapımının gerçekleştiği alanın ve yemeklerin servis edildiği aracın hijyen kurallarına uygun olması ve düzenli olarak dezenfektan ile temizlenmesi gerekir.  Özellikle günümüzde yaşanan pandemi süreci ile birlikte hijyen kurallarının daha da önem kazandığından ve herkes tarafından titiz bir şekilde uygulanması gerektiğinden yemek hizmeti sunan catering firmasının da bu husus konusunda taviz vermeden önlemler alması ve çalışmalarını bu doğrultuda geçekleştirmesi büyük bir öneme sahiptir.

Yemek Sektöründe Uyulması Gereken Hijyen Kuralları Nelerdir?

Yemek sektöründe uyulması gereken hijyen kuralları;

  • Tedarikçiden temin edilen ürünlerin çalışanlar tarafından iyi bir şekilde temizlenmesi,
  • Tedarik edilen ürünlerin kontrollerinin dikkatli bir şekilde yapılması ve bozuk ürünlerin alınmaması,
  • Özel şartlarda muhafaza edilmesi gereken ürünlerin bu doğrultuda depolanması,
  • Deforme olmuş ürünlerin kullanılmaması,
  •  Ürünlerin açık ve uzun süre bekletilmesinin önüne geçilmesi,
  • Sebze, et ya da hamurların aynı tezgahta hazırlanmaması,
  • Ekipmanın temizlenmeden her bir ürün için kullanılmaması,
  • Pişmiş ve çiğ yiyeceklerin birbiri ile temas etmemesi,
  • Yemeklerde dondurulmuş ürün kullanımı durumunda uygun şartlarda çözülmesinin sağlanması,
  • Yemeklerin kontrolünü sağlamak için bulunduğu kap içerisinde tadım yapılmaması ya da çalışanların parmakları ile kontrolünün yapılmaması,
  • Yemeklerin servis edileceği durumlarda catering şirketi bünyesinde çalışan kişilerce servis araç-gereçlerinin kullanılması,
  • Yemek hazırlık sürecinde ve servis hizmetinde personellerin tek kullanımlık ekipman kullanılması gerekir.

Kısacası yemek şirketi bünyesinde çalışan kişilerin ve yemek yapımının gerçekleştiği yer ile müşteriye ulaştırıldığı servis aracının hijyen standartlarına uygun olması kaliteli hizmet sunabilmek ve müşterinin sağlığını olumsuz etkilememek için önemlidir.